sobota 9. června 2012

Zázrak jméno SOJA!

 

Co to SOJA je?
V první řadě je to luštěnina, která obsahuje velké množství proteinů (bílkovin). Pěstuje se na ohromných plantáží, kde získá podobu jako hrách. Soja jako luštěnina není tak známá, jako sojové výrobky.  Je pro naše tělo velmi přínosná, i když znám mnoho lidí, kteří ji odsuzují, aniž by ji vyzkoušeli (Jsou stejní jako já, která odsuzuje Sushi a nikdy jsem ho neměla! :D).

Výrobky ze SOJI!
Ze soji se vyrábí mnoho věcí, jsou to sojové řízky, sojové drtisko, nudličky. Anebo také tofu, tempeh( u nás nerozšířený) seitan a sojové mléko. 

 Příprava 
Ta je velice jednoduchá. Když se zastavíme u druhu jako jsou steaky, řízky, nudličky a granulát, lehčí to být už nemůže! Dáme si požadované množství do hrnce,zalijeme vodou, přidáme sůl, sojovou omáčku (nebo jestli máte maggi, já ho nepoužívám) a dávám kari koření na dochucení- Je to výborný. A necháme vařit tak 10 minut, pak vodu scedíme, vymačkáme ze steaku, řízků nebo drtiska přebytečnou vodu a můžeme buď obalovat jako normální řízky, nebo dáme místo mletého masa do špaget, nudličky do číny apod. 

Jak jsem se dostala k soji?
Babička s dědou jsou vegetariáni už skoro 20 let. Učili tím i své dcery ,ale naše rodina si udržela maso. Abych ale nekecala, sojové výrobky jíme také ve velkém. Babička nám dala pár osvědčených rad, jak jej připravovat a mohu vám říci, že boule za ušima měli i zapřísáhlý masožravci( strejda, bratranec,..) No prostě, když víte jak správně ochutit, zpracovat, maso nemaso, je to lahůdka! ♥

PS: Dodám v blízké době Zdravé recepty ze soji!











Žádné komentáře:

Okomentovat

Každému odpovím, prosím o strpení! :))